geng bas sekolah

Saturday, December 31, 2011

diari baru.


2011 bakal melabuhkan tirai. dan aku, masih melabuhkan punggung di sini, menanti tahun depan muncul dengan penuh kesabaran. well, tahun depan kan final exam [bak kata sir MN]. 2010 dan 2011 aku bertahun baru di rumah, lepak beranda, makan kek, tengok bunga api keliling rumah, and do weird stuffs dengan syafiqa zakaria. sedihnya kali ni takde lagi semua tu. tapi kali ni ada athirah anuar dan nadhirah rosdi dan nampaknya kami akan berbual panjang malam ni. lama sangat tak jumpa athirah. sanggup pulak datang jauh dari UM. terharu T-T

malas cerita tentang azam sebab awal muharam haritu dah banyak sangat azam yang baru beberapa persen tertunai. maka aku cuma perlu upgrade-kan azam tu untuk lebih baik di tahun depan. kalau nak diceritakan banyak sangat cerita perihal 2011. mana taknya, umur masuk 18 memang banyak sangat lah story-nya. dengan culture shock masuk U lagi. kalau selongkar balik entri entri sepanjang tahun, banyak sangat yang aku dah carut marutkan. gelak sorang sorang bila aku baca balik. gila. entah berapa banyak masa aku dah laburkan untuk blog kan.

sekian, toceh. selamat datang diari baru, 2012.


Wednesday, December 28, 2011

study week bermula!


adios langkawi and hey again utp.

hey again study week dan tak lama lagi muncul si exam week. mak ajak melancong untuk kumpulkan study spirit dalam ketulan daging dan tulang supaya aku tak bermalas malasan untuk meraih best marks. tiga hari tinggalkan utp, dah rasa macam setahun tak balik sini. hebat hebat.

banyak fakta aku raih sepanjang aku bercuti. sini aku kongsi.

#1 - kalau ada yang pernah naik cable car @ langkawi, mesti tau bridge dekat atas gunung tu. gayat tak gayat sampai abang aku tak berani nak pegang apa benda pun. dia kata takut shaking. lol. masa aku naik tu, ada satu family dari klate. satu pakcik tu tibatiba bersuara lebih kurang macam ni la. 'ni baru jambatan dunia, tinggi sikit pun dah takut. titian sirat dekat akhirat, macam mana lah'. terkesima aku satu keluarga. tabik la pokcik. kira beruntung sebab pergi holiday ada jugak dapat something yang berharga macam ayat pakcik tu.

ni haa jambatan tu

#2 - aku rasa aku taksub sangat dengan nasik sampai jadi tak keruan bila sehari tak jumpa nasik. mak cakap patut gantung periuk nasik je kat leher aku. haikk, sampai macam tu sekali?

#3 - abang aku adalah insan yang sangat tak matang. 24 jam gelak. yang lebih menghairankan, aku mesti follow gelak sekali walaupun aku taktau di mana lawaknya. err.

#4 - tumpang tanya, orang langkawi masak memang lambat ke? semua restoran yang aku pergi, servis lembab gila. sorry to say tapi itulah hakikatnya. nak kata ramai customer, hmm nampak macam ramai angkat kaki je. mungkin kami yang salah pilih restoran kot.

#5 - jeti langkawi memang dah cantik sangat. dah macam kl sentral. last time aku pergi bak kata mak, takda apa pun sana. 14 tahun lepas. memang lah kan. tapi aku tak tau apa function dia bina kaunter untuk teksi walhal dia suruh deal sendiri dengan driver teksi. kejadahnya? dan lagi servis dia tak berapa nak efektif sangat. menurut pandangan aku lah. tapi uncle teksi semua baik belaka. dan paling penting bukan jenis ambik kesempatan caj mahal mahal.

#6 - kalau nak pergi mangrove tour langkawi, digalakkan datang ramai2. dalam 10 orang ke, baru berbaloi. sebab satu bot memang harga sama tak kisah la berapa orang dalam tu. kami yang rugi sebab naik 4orang je. dan ambik pulak pakej yang tak pergi andaman. sangat tak seronok. kalau pergi ramai2 boleh share money, ambik pakej paling mahal, rm400 rasanya. yang tu macam best sikit. dapat ronda banyak tempat.

aku rasa kena duduk seminggu baru habis satu langkawi aku terjah. hihi. dan sekarang aku kembali hadap buku dan tunggu kertas putih datang sergah aku.

Thursday, December 22, 2011

vacation.


hmm lately ni tak boleh nak berlagak macam orang free 24 hours sangat memandangkan final exam bakal datang terpa aku. words dari lecturer programming, serius tak boleh terima. 'lambat lagi kan final exam kamu. tahun depan kan'. ha ha ha, itu sangat lawak sir. yes, memang tahun depan, tapi kalau dah tinggal dua minggu je lagi nak end 2011, tak payah nak tahun depan sangat lah kan. hmm rasa macam baru semalam final exam sem satu.

maka krismas ni warga utp pun berpusu pusu pulang ke rumah. mencari ketenangan mungkin sebelum nak hadap study week. aku pulak bukan main gelora jiwa sebab mak tak bagi balik. mula mula macam dah pasrah je kan, siap plan nak ke gua tempurung merawat luka. but then, mak cakap, kita akan ke langkawi. aku pun macam, 'apa mak? serius aa serius aa serius aa.' hmm apa cerita vacation emak ke chiang mai?

hihi atas sebab2 yang tak dapat dielakkan, vacation mak dan bapak officially cancelled. patutla nada cemberut semacam. tu lah, lain kali kalau plan kena include anak dara yang tercinta baru menjadi. kiranya plan mengejut ke langkawi ni merupakan episod merawat hati yang lara lah. haha terbaik lah mak. berbekalkan fakta yang kita memang dah lama tak jejak langkawi, berita ini adalah sangat menggembirakan. hihi [last time aku empat tahun je kot. mana ingat apa2]

moga moga vacation ni akan menambah exam spirit aku! hoyehh. sekian toceh!

Monday, December 19, 2011

tiga hari dua malam.


dah banyak hari sangat aku speechless bila hadap blog. tangan aku dah hilang daya nak menaip. lebam habis. kem punya pasal. terkejut jugak balik tengok tangan semua lebam. itulah akibatnya menjadi lepasan spm yang tak dipanggil sertai plkn. urat terkejut tak pernah main lasak.

DAY 1
masing masing bising sebab bas gerak sejam lewat. dah la nak kena menapak sejauh-jauh chancellor hall. pentadbiran agak kucar kacir mungkin sebab faci tak cukup experience. memandangkan girls adalah minoriti, maka protes besar-besaran dimulakan apabila terpaksa menapak jauh-jauh. haih. salah batch kitorang. ramai tarik diri saat akhir. counselling unit pun banyak kuciwa.

macam biasa aktiviti first wajiblah ice breaking. seronok sembang dengan international. semangat sangat diorang tu. kadang ada yang over bersemangat tu, memang tahap kena gelak la. malamnya nightwalk. nightwalk paling osem dalam sejarah hidup aku. lama sangat nak tunggu sorang sorang turun, tertidur atas bukit berlantai tanah, berbumbung langit. group aku among yang last turun. around 6am baru kitorang turun kot. tangan lutut semua berbirat langgar batu, pegang tali.

DAY2
haa, ni lagi osem. tak pernah aku pergi kem dia bagi rest lama lama. disebabkan semua kepenatan, maka aktiviti start pukul 11. memang tahap tidur berguling guling lah semua orang. faci pun dua kali lima. petang tu obstacle pulak. yang ni memang betul2 plkn punya aktiviti. dalam sejarah hidup, monkey bar adalah musuh ketat yang paling aku benci. dulu kini sama saja. aku tak pernah reti nak gayut2. so dalam terpaksa aku pegang dua palang, dan dengan lafaz bismillah terus aku terjun dalam air. aura gelak tawa pun mula ke udara.

preparation untuk culture night paling seronok. platoon aku kena buat boria. preparation terbaik tapi persembahan, haha teruk sangat. sebab aku lupa lirik. wahaha. kesian international semangat gila hafal lagu. tapi seronok tengok diorang enjoy gila belajar boria.

DAY3
dah nak balik semua pun dah penat. ada satu game ni, train-apa-tah. memang sangat perlukan team work. team girls berperang mulut dengan faci time game ni. well, faci memang diwujudkan untuk menyeksa kami dari hujung rambut hingga hujung kaki kan. syeda paling dasyat sampai kena panggil bagi ibrah. haha.

dah balik. penat. tido. badan berbirat. otak kejang. marathon siapkan esaimen. haha.

Thursday, December 15, 2011

berputar urat.

dua tiga hari ni tak dapat nak usik sangat blog ni. nak menulis pun macam banyak lagi benda yang lagi penting mintak ditulis. nak taip, lagilah ber-bundle esaimen nak ditaip. alahai, paling syahdu tang nak jana idea. semalam macam nak pos entri tapi tak jadi sebab dah blank sangat sangat. at last, terkubur hasrat.

alhamdulillah sebab semalam marathon siapkan esaimen islamic studies. dah siap tapi nak kena touch up sikit sikit sebelum present esok. hari ni yang sepatutnya free after 1pm tadi dah jadi tak free gara2 class replacement. tapi takpe, penat hari ni untuk minggu depan punya heaven. minggu depan banyak kelas cancel. tapi ada test programming. takpe takpe, all is well :)

dalam busy macam ni, tiba tiba jiwa menggedik merindu insan insan yg dah lama gila tak bersua muka. wahh menggedik jiwa dan raga. rasa nak jumpa semua tapi bukan jasad aku boleh belah2 pun. dan hakikat esok kena pergi kem mematikan segala rasa jiwa.

sekian toceh.

[lalu dengan rindu kita kembali ke dalam dakapan ukhwah]

Thursday, December 8, 2011

mak, nak ikut!


minggu lepas balik rumah. aku dikejutkan dengan berita tergempar. tak, tak gempar pun. mak dengan bapak akan cuti cuti di chiangmai TANPA AKU dan fie. ulangan, TANPA AKU dan fie. mulanya AKU DISENARAIKAN sebagai calon yang turut serta. malangnya, pada tarikh yang berkenaan aku sedang study week dan final exam bakal menerjah aku.

dari mood sukaria bertukar ke mood muram durja. sangat mendukacitakan. tapi takpe, bagi chance. fie macam biasa, muka heartless gila. ahh dia memang tak pernah kisah pun. untung la, selalu on vacation sendiri dengan geng dia. aku ni, utp dah la kedekut cuti. time orang lain seronok cuti, kami orang exam. inilah kehidupan. woahhhhh.

minggu depan kanak kanak foundation may dan sept akan dipos ke kem plkn teluk rubiah. wahhh mau bikin apa sana? ofkos lah untuk diseksa dan dipaksa jalani kehidupan ala ala pelatih plkn kan. hmm, diseksa macam kejam sangat je. aku dah meloncat loncat ni. suka sangat kem kem ni. harap harap takde pacat yang meloncat sama.

sekian, toceh!

Saturday, December 3, 2011

ditindih lalu aku menjerit.


aku sedang tidur. ada sesuatu datang timpa aku. jatuh satu demi satu. buk buk buk. aku celik mata. aku masih mamai. pandangan masih kabur. bila dah jelas aku meraung. warghhhhhhhhh! lambakan esaimen jatuh timpa aku. lepas satu, satu. aku derita. aku tak suka. aku selalu macam ni. suka tangguh lepas tu kabut lepas tu kecewa. cepat lah berubah, kata nak hijrah. cepat lah berlalu minggu penat lelah.

err balik rumah pun tak rasa heaven macam dulu kala. haih.

Tuesday, November 29, 2011

5.50 KONTES


hihi dah lama tak join kontes. di sini aku mempersembahkan sebuah kontes oleh BUDUDANBELACAN .

ni haaaa kontesnya


siapa nak join silalah sila. boleh la asah thinking skills. dah lama tak jumpa paper BM kan, apa salahnya ada aura back-to-school sekali sekali. untuk maklumat lanjut, sila lah selongkar sendiri tuan punya blog ya. awesome!


Monday, November 28, 2011

sound trouble.


aku benci earphone, headphone dan yang seangkatan tentera dengannya. sebab, hati aku yang gabak ni mudah sangat dikecikkan gara2 si penyumbat telinga dua ketul tu. hish.

tak ke rasa macam lagi bagus cakap dengan tong gas, daripada cakap dengan orang yang telinganya disumbat ketulan ketulan bulat pengeluar bunyi tu? dah banyak sangat pengalaman. habis air liur aku bercakap, dan si anon yang terbabit pun dengan sukacitanya bertanya, 'KAU ADA CAKAP DENGAN AKU KE? [senyum kambing]' . takde pulak yang nak tanya, 'kau tengah berzikir ke?' . mungkin mereka ni ingat aku berkomunikasi dengan alam kot.

nak kata tak dengar, aku rasa aku dengar je apa bunyi bunyi lain bila pakai earphone. atau earphone aku tak cukup canggih? tak tau lah pula. habis kalau dah dengar lagu sampai aku pun boleh tau lagu apa kau dengar, baik pakai speaker terus.

tapi kalau yang pakai speaker ni lagi lah. aku tak tau la telinga dia ada masalah apa, sampai tandas pun boleh dengar lagu. kalau lagu takpe lagi. habis kalau dah pasang citer hantu, citer thriller jerit jerit every night, tak ke haru orang dengar. agak agak la. ni baru kejiranan dalam kampus. haih.

pssss, abang aku pun sama. suka pasang lagu tamil kuat kuat. bila aku terjah bilik dia, tau pulak nak menghalau. cehh.

Sunday, November 27, 2011

hijrah.


salam maal hijrah :)

aku sedang cuba berhijrah. dari aku yang malas. kepada aku yang rajin. dari aku yang lalai. kepada aku yang tekun. tekun beribadat. tekun menelaah. bukan tekun makan aje lebih. banyak sangat azam baru kalau nak dikarang. yang di mulut, yang di hati, yang di akal. memang banyak sangat. kalau nak dijelas, takut tak terungkai. jangan tamak sangat. nanti semua pun tah ke mana. sikit sikit lama lama jadi bukit. perubahan tu tak semestinya mendadak. asalkan ada niat. insyaAllah akan berhasil. tapi mesti datang dengan usaha. niat tanpa usaha pun sia-sia. macam ilmu tanpa amal. kan sia-sia. dianalogikan seperti keldai yang membawa kitab yang berat. renung renungkan.

ya, malam ni memang aku sedang rajinkan diri. harap bukan untuk malam ni je. alhamdulillah, satu kerja berat dah langsai. dan di atas meja sana, dua tiga lagi kerja berat menanti. atas katil ini, ada mata yang berat gara-gara non-stop action hadap esaimen. mungkin aku patut kesiankan mata yang berat. esok ada lagi tugas menanti. bangun pagi pagi hadap Ilahi. ya Allah, moga semua azamku terlaksana. amin.

selamat malam.

Wednesday, November 23, 2011

kahwin? belum.


*tiba tiba aku rasa post ni annoying gila*

dari semalam bawak ke hari ni, telinga aku ni asyik dengar kawen kawen kawen. haih. mula mula ustazah sentuh hal kawen. hal poligami. hal wife-to-be, husband-to-be, parents-to-be yada yada yada. tu belum campur topik sembang petang bersama classmate. haa memang tak berpenghujung dengan topik kawen. lepas tu semua nak andaikan aku yang dah berkahwin kelak. ish ish ish.

aku cakap, aku nak mak pilihkan. tapi mak nak aku pilih sendiri. tapi aku berkeras, aku nak mak pilihkan jugak. cewahhh, cakap as if esok nak kawen dah. foundation pun tak habis lagi. yang pasti aku taknak bapak pilih. nanti dia pilih yang sama geng dengan dia, senang ajak ngail. tak habis habis topik ngail ngail ngail. haih.

haa berbalik pada topik asal, maka semalam masa usrah pun sentuh bab perempuan jugak. atau lebih ditekankan, bab kawen. serius-ly, dengan pemikiran aku yang masih dipenuhi kamen rider dan yang seangkatan tentera dengannya ni, susah nak adapt hal nikah kawen ni. bukan nak perasan muda sangat, tapi memang muda sangat pun. tapi mek kawen umur 13, errrr.

otak oh otak, moga moga kau jangan serabut sangat pikir hal ni. esok ada test, konfem tak keluar soalan nikah kawen. better fokus pada benda yang sepatutnya. hihi. jangan nak menggatal sangat.

kawan aku tak habis habis membayangkan aku yang dah kawen kelak. tak kurang juga yang membayangkan dengan siapa aku kawen kelak. haha aku pun tak tau, apetah lagi kalian kan.


Monday, November 21, 2011

memadu kata.


semakin dicuba memadu kata,
semakin kelat kata tercipta,
sekali diibarat hempedu,
selamanya kelat terasa.
andai satu masa peria bertukar manis,
tetap gemetar lidah merasa,
tetap gentar gigi mengunyah,
bimbang pahit masih tersisa.
tapi andai tebu bertukar pahit,
pasti masih ada yang meneguk airnya,
ingin menikmati manisnya,
walau kini tak manis lagi,
suatu masa dulu lidah pernah mengecam manisnya.

Thursday, November 17, 2011

hihi dia dah 18


ke hadapan rumet yang dicintai dan manjai.

happy 18th birthday! aku nak gelak besar sebab kau akhirnya dah lapanbelas. selama ni kau sibuk intro diri 'NAMA SAYA NADHIRAH. SAYA TUJUHBELAS.' haa esok jangan kau nak kata kau cuma 18 tahun sehari pulak. ada yang aku baling tong gas. haha.

tadi kau kena prank habis habisan. ampun. dan ampunlah, rumet kau ni tak pandai lah nak aniaya orang sangat. so mungkin surprise party ni bukan the best dalam hidup kau pun. dan disebabkan banyak hal yang berlaku, plan A aku dah kucar kacir. dan malangnya aku takde plan B. dan sebab tu aku terpaksa guna plan C yakni aci redah sembur menyembur.

anyway, walaupun aku tau kau tak rajin selongkar blog aku, aku mendoakan agar kau berjaya dunia akhirat. jentik aku bila aku salah. jangan risau, akan aku cepuk kau bila kau silap. kita kawan dah lama. teruskan berjuang. aku ada dalam bilik yang sama dengan kau. haha nak tak nak kau kena hadap jugak muka aku. kita ada 3 tahun lagi untuk sebilik.

ok intan payung, semoga Allah panjangkan umur, murahkan rezeki. iloveyou muah muah. haha rasa nak muntah.

Sunday, November 13, 2011

baik aku jangan ada diari.


subuh. bapak mula bising kejut subuh. geliat geliat sikit. bangun. solat. tidur. bapak dah keluar sarapan. tinggal aku dengan mak. bapak balik makan. bapak mandi. [haha keluar makan tak mandi]. bapak kejut mak. mak mandi. mak kejut aku. aku mandi. semua siap. check out. pekena nasik kerabu dengan mak bersama milo tarik dan nescafe tarik. bapak hisap rokok di luar. ish ish ish. bapak pandu kereta. kereta meluncur ke cameron highland. turun beli sayur. seronok. lalu jalan liku liku. tak seronok. pening. tidur. tahu tahu sampai utp. lagi tak seronok. mak dan bapak balik rumah. lagilah tak seronok. kemas kemas kain. homework bertimbun tak siap. arghhhhh. sampai sekarang masih arghhhhh. lepas ni tidur. esok kelas pukul 12. chill sudah.

[kalau aku ada diari, seronok abang aku selongkar]

Tuesday, November 8, 2011

lali dalam lalai.


aku semakin lalai. aku semakin lali dengan kehidupan lalai. aku ingin perbaiki diri yang lalai. aku bencikan diri yang lemah gemalai. aku benci rasa malas bak keldai. aku jadi bertambah lalai. lalaikan aku dari rasa lalai. buang jauh jauh, campak ke dalam gulai. jangan bagi aku makan nanti aku tambah lalai. nanti aku jadi apa yang kau tak andai. tak pasal pasal ada rotan datang tibai.

p/s: sukacita dimaklumkan, ambo nok kelik klate :)

shhhh rahsia.


hati, kadang aku rasa kau banyak berahsia dengan aku. padahal hati sendiri. akal pun sama. kuat kau berahsia. satu demi satu, hal yang bukan aku tak tau. tiba tiba aku jadi tak tau. kuat kau berahsia dengan aku. haa jiwa apetah lagi. bisu tak bersuara. kadang kau meroyan terpekik terlolong. sakit gegendang telinga. jiwa pekik kau dengar. akal marah kau pekak. ada pulak ? mulut pulak, tau nak bekerjasama dengan perut je. perut yang tak pernah pandai nak berahsia. lapar je bunyi simfoni alam. lapar je bergendang. cuba kau duduk diam diam berahsia macam yang lain. haih tegang urat aku kalau hari hari macam ni. dengan nak kawal mata lagi, mulut lagi. haih.

p/s: hihi sekarang pukul 2.41 pagi. aku dengar fie masuk dapur goreng goreng something. lapar lah tu ~

Friday, November 4, 2011

ktm.


duhai ktm:

- cukuplah menipu aku dengan jadual kau yang tak betul.
- aku dah penat dengan speed kuasa siput kau.
- aku kesian dengan kau sebab sering dinaiki manusia tak bertimbang rasa.
- aku benci kau di kala orang balik kerja.
- aircond kau memang dah berzaman tak servis ke?
- aku memang suka tunggu kau lama lama.
- bila kau nak maju ?
- ets pun macam dah nak ikut jejak langkah kau.
- tolong ya, berubah lah sebab aku sangat perlukan kau.
- kalau kau nak tau, ramai lagi yang akan gembira dengan perubahan kau.

Thursday, November 3, 2011

makan tidur.


mengenangkan esok balik, terasa malam ni tidur pun lena gila. mengenangkan esok ada test before balik, terasa malam ni takkan tidur [sebab dah terlajak tidur siang]. ni kalau mak tau, alamat kena lecture berbakul bakul. dah makan banyak sangat lunch tadi, mata pun mulai kuyu. cuaca pulak alahai, memang sedap kalau dapat sorong bantal ni. konon stadi kan atas katil. mula mula duduk. lepas tu meniarap, last last dah baring terus tarik selimut. sedar sedar dah asar. tak guna punya godaan. kali ni aku terpedaya. cis.

hujan sekarang tak menentu. pukul 12 tadi, dah macam maghrib gelapnya. padan muka, malas bawak payung. pesan mak bukan nak dengar. payung buat hiasan dalam bilik. jadinya, lencun sampai bilik. balik balik mandi. solat then makan. tu yg lagi sedap nak tidur tu kan. tengah sejuk. tengah kenyang. nikmat.

entah bila nak pack barang. entah bila nak stadi. entah bila nak angkat kain [yang dah basah pun kena tempias] . entah bila nak bangkit dari katil ni dengan gagahnya.

esok.




Friday, October 28, 2011

countdown.


mari sini aku list kan

sabtu. coq caklempong 12-1 pm
ahad. silat 8-10 pm
isnin. tarapapapa yang penting
selasa. IELTS based test 5.30-7.30 pm
selasa. submit islamic studies assignment
selasa. tasmik hafazan
rabu. programming test 2-3 pm
khamis. submit thinking skills assignment
jumaat. islamic studies test 12-1 pm
jumaat. batu gajah-kl central 2 pm

dan bermulalah cuti seminggu.
dah tak lama dah.
wait for me kiddos.

Wednesday, October 26, 2011

lessons on deepavali.


hari ini deepavali. banyak lessons aku belajar harini.

1. rupanya untuk memandu kereta, bukan takat kena tau drive saje, salah tu, salah sama sekali. habis kalau tayar pecah nak buat apa ? maka harini aku belajar macam mana tukar tayar kereta. tayar spare haruslah sentiasa ada. takde tu, mana nak cekau tayar kan.

2. rupanya nak isi angin tayar kereta bukan sama macam pam basikal. ada pressure tertentu yang harus ditetapkan. kalau agak2 fail tu, jangan pulak berlagak pandai. stesen minyak kan ramai orang. mintak lah tolong orang.

3. rupanya masih ada rakyat malaysia yang prihatin bila nampak ada kereta emergency. bagus bagus. tak perlu guna ketiak sekat sekat kereta macam iklan deodorant pun ada je kereta sudi berhenti jenguk. tabik.

4. aku kena banyak belajar lagi ilmu kereta ni. haih, kena balik menuntut dengan encik bapa. [selama ni bapak cakap tau nak menjawab je]

harini deepavali. dan harini aku menghadapi panas yang melampau. sekian, happy deepavali.

Monday, October 24, 2011

macam, entah.


macam bosan
tapi entah tak tau apa nak buat

macam ngantuk
tapi entah tak tau bila nak tidur

macam belambak tugas
tapi entah tak tau bila nak langsai

macam penat
tapi entah tak tau kenapa tak rehat

macam sunyi
tapi entah tak tau siapa nak hibur

macam alien
tapi entah tak tau siapa nak bawak back to normal

macam lapar
tapi entah tak tau apa mau makan

macam malas
tapi entah tak tau apa yang dimalaskan

macam macam
entah apa yang dibebel

Saturday, October 22, 2011

meronggeng.


jauh perjalanan, luas pengalaman.

kaki ni semalam, letih menjelajah. letih melangkah. letih berdiri menampung seorang aku yang makan tak ingat dunia semalam.

utp - keluar ke pintu gerbang jalan kaki ambik kereta.

al bayan seri iskandar - sarapan pagi. pekena roti canai+roti telur+milo ais = 3.60 dan kenyang dan nikmat

teluk batik - menjalankan misi mencari nelayan. ohh wrong place sangat. mana ada nelayan sana. orang dok berasmara dana ada lah. hari jumaat pun jadi.

kampung nelayan - haa sini baru ada nelayan. intebiu pakcik Mande. tanya sikit sikit, gelak banyak banyak. pakcik ni sangat lawak.

jeti pangkor - ni saje je mengada nak lalu, bukan nak pi pangkor pun. next time oke.

tesco manjung - shopping toiletries lah, apo laie

bota - rumah maisarah. makan banyak sangat. mak dia memang tahap masak untuk sepuluh orang makan kott. padahal empat perut je yang bertandang. kenyang tahap nak meletup perut. haha. seronok seronok. ayah dia bawak jumpa tukang gunting rambut dengan buruh. lama jugak lepak sini. lepas maghrib baru balik

batu gajah - ni semua gara2 perut syeda mengidam nak makan piza. padahal perut dah penuh, redah jugak. dan yeah semua makan seolah-olah tak makan dari pagi. aneh sungguh

utp - balik tidur lah apa lagi. penat sangat berjalan.

semuanya demi projek english. seronok seronok.

thanks to group members :
1. bu' supir - nur syuhaida mohd peril
2. adik kuat bising - nurul rafiqah bawa sarfudeen
3. adik kuat bising 2 - maisarah mohd yusak


Saturday, October 15, 2011

rumet .


nadhirah mohd rosdi.

kau dengan baru lepas solatnya, dengan telekung tak cabut, meronta ronta atas katil aku, gelak gelakkan aku, jerit kuat kuat namelist husband-to-be aku lah kononnya [yang kau sendiri listkan], check pipi aku kot kot merah tahan malu, cucuk cucuk pinggang aku, berlakon jadi obor-obor, lepastu dengan sukacitanya nak pasangkan aku dengan encik X as if aku ni esok lusa dah nak berumah tangga, lepas tu galak sangat gelak sampai terhantuk kat dinding. haaaa padan muka. galak sangat kan gelakkan aku.

hai la roomate aku ni.


Friday, October 14, 2011

kelam malam.


semalam. aku habiskan sisa sisa malam dengan berjalan. berjalan meneroka malam. malam yang cerah dengan cahaya bulan. dengan cahaya lampu warna-warni pada pohon sekitar. bercerita bepuluhan bab sketsa kehidupan. yang lama dikenang. berkongsi kisah sang rakan. nyata dia pedih dalam manisnya oh senyuman. aku masih setia mendengar. dan akan terus setia. kerana hanya itu aku mampu.

saban malam, aku hanya melingkar di katil ini. tak pernah aku cuba jenguk ke luar tingkap. melihat indahnya malam. menyaksi drama tempatan. banyak, memang banyak. rimas aku melihat. aneka warna kulit manusia. bercengkerama di mana-mana. ini kan sebuah institusi pengajian. kau datang mengaji atau datang berpasang-pasangan ?

andai saja itu jadi pada aku. betapa hati emak akan tercarik kan ? betapa hati bapak akan terguris kan ? lelah mencari rezeki demi ilmu untuk aku. sewenangnya aku calarkan kepercayaan mereka. ya Allah, jauhkan aku dari itu.

Wednesday, October 12, 2011

buku lama.


bukak buku lama lagi sedap dari bukak buku baru.
tengok apa aku conteng dulu dulu.
baca apa aku karut dulu dulu.
kenang apa aku hilai tawakan masa lalu.
buku lama penuh cerita seronok.
buku lama penuh cerita sedih.
sedih sedih pun seronok.
kan ada yang bagi perhatian penuh.

buku baru terlalu bersih.
buat aku segan nak hala dakwat hitam.
buat aku keliru bila harus aku mula.
buat aku kaku tiada apa nak dilakar.
tak banyak kata boleh dikarut.

tiba tiba aku rasa aku rindukan aku yang tingkatan tiga dulu.
yang tak endah berkaki ayam dalam hujan.
yang ramai kawan yang aku cinta.
biarpun hitam tudung kelepet.
biarpun tak reti pakai bedak.
biarpun hari hari jalan kaki hangkut beg berat pergi sekolah.
kan seronok.

akhir kata, mas idayu, sila bersyukur. sekian toceh.

Thursday, October 6, 2011

find x.


result sem satu dah keluar. result sem satu dah keluar. result sem satu dah keluar.

tiga kali jiran sebelah bagitau. pura pura tak dengar. malas nak ambik tau. malas nak bukak lappy. malas nak cucuk wayar. malas nak tekan suis. malas nak tunggu loading. malas nak bukak web utp. malas nak bukak profile. malas nak tekan password. malas nak berdebar. malas nak dup dap dup dap. pendek kata malas.

hmm dalam malas malas laju jugak tangan bergerak nak tengok result.

dah tengok, hmm laju pulak call mak bapak mintak dileteri.

lepas kena leter, hmm hmm hmm laju gila buat homework.

takkan nak bagi pisang berbuah dua kali kan ? yang lepas tu, ok selamat tinggal, yang akan datang, mesti nak lagi cantik kan. ugly duckling pun tak selamanya hodoh.

tak berjodoh dengan Din Lis (dean's list) . apa ya result aku ?
3.0 < x < 3.5 kau agak berapa pointer ? anda tentukan. muahaha.

find x.

Wednesday, October 5, 2011

nyah kau lemak !


hoyehh harini semua otot mula tegang. kerah tenaga singkir lemak degil. pertama kali cycling dalam utp ni. haih mengah jugak. dengan lutut yang sedia lebam gara-gara jalan huyung hayang langgar kerusi, mana tak perit tang masuk lorong mendaki. berpeluh peluh mengayuh.

basikal pinjam je pun, tak boleh nak ganas ganas sangat kan. guna dengan cermat. adat meminjam kan. kalau aku punya, memang aku lanyak habis habisan. baru puas hati. ngeh ngeh. penat cycling, sambung main bola tampar. lama betul tak semakkan diri di sport complex. lama betul tak pegang bola. wahh seronok seronok.

puas hati dapat keluarkan peluh. ya, makan banyak, exercise perlulah banyak jugak kan. ada yang balik besar tong karang kalau malas malasan. malam ni silat pulak. esok ada quiz, moga moga keluar dalam mimpi malam ni. amin.

Monday, October 3, 2011

kopi.

sudah kau tahu aku ini kopi
aku ini pahit
aku ini hitam
lagi kau cari manis
lagi kau cari putih

yang manis itu gula
yang putih itu gula
kau cuba curah gula ke aku
aku tetap pahit
aku tetap hitam
kerana aku kopi

cubalah kau mengerti

Sunday, October 2, 2011

Thursday, September 29, 2011

mana kau duit ?


duit mencurah curah keluar minggu ni. sem lepas style gila, jangankan buku teks, lecture note pun langsung tak beli. jimat betul. bantai cara klasik je. salin salin salin. bersepah nota cacingan dalam kitab. kedekut habis. satu buku untuk semua subjek. bukan apa, senang nak cari. tapi kang hilang satu hilang semua.

maka kocek pun dah tak lagi berkepuk macam hari aku sampai sini. sedih mengenangkan duit keluar. tapi takpe lah, demi ilmu. mak pun tak bising. aku pulak sedih lebih lebih. well, kalau buat beli makan tak kisah pulak kan. errrrr hehe.

[saya suka la lecturer thinking skills]

Tuesday, September 27, 2011

siapa di sebelah kamu sebenarnya ?


sepak bola.
bukan hanya guna satu kaki.
tapi kedua-duanya.
satu menyepak.
satu lagi bertongkat teguh.
menampung yang menyepak.
agar tubuh tidak jatuh.

kadang kita tak sedar.
yang sentiasa di sebelah kita.
sebenarnya yang paling menjaga kita.
kadang kita tak perasan.
tak pernah pula berterima kasih.
berjalan megah pula.
kerana kita rasa,
kejayaan itu milik kita sahaja.
tanpa kita sedar,
hadirnya dia menongkat kita.

Monday, September 26, 2011

urat berjoget.


kelas pertama untuk sem 2 dah menunjukkan aura negatif. bukan dari sudut emosi. emosi memang sedang terkinja-kinja nak resap ilmu baru. ni dari sudut fizikal. barangkali urat terkejut hangkut bagasi raksasa selepas hidup senang lenang 2 minggu. sakit urat. kepala berat. lenguh. mual. suhu naik. lidah hilang deria. ya ini semua dugaan.

terasa nak terjah klinik poket C malam ni. tapi bila memikirkan se-bundle ubat-ubatan yang paitt, lupakan saja klinik. lepas ni perlulah joget joget aktifkan diri supaya bakteria hodoh cepetan berambus dari tubuh aku.

hoyehh malam ni ada kelas english di poket D jam 10-11 malam. wahh, tak boleh lewat lagi lah kelas. sejuk panas sejuk panas terasa badan ni. malam ni kena embun lagi. tadi dah bantai redah hujan. nak bawak payung ke taknak? ya, payung aku memang tersergam indah atas rak buku. jauh dari cacat cela. haih.

[hoyehh, lepas ni boleh henshin lagi macam haritu]

Friday, September 23, 2011

em emma es esa. masa.

procrastination is the thief of time. ya idiom ni memang layak untuk aku. lempar tepat tepat kena batang hidung. tangguh itu tangguh ini. ungkapan rilek, ada masa lagi memang dah terlalu asyik menari-nari di bibir ni. hasilnya, macam biasa lah, itu tak siap, ini tak buat. bukan takde masa. maklum lah, busy sangat rilekkan diri. kejadahnya.

masa itu emas. ya, malah lebih berharga lagi. at least emas dah gadai, ada duit kang pegi tebus. dah jual ada duit kang pegi beli baru. masa kalau dah buang takde makna nak recycle balik. dia tak layan dah. sekali pergi tak balik balik lagi dah. mahal tu. sekarang masa bukan berkuasa siput macam dulu. kalau puasa nak tunggu berbuka, tengok jam macam tak gerak gerak. sekarang puasa rilek tak rasa apa. tau tau, eh dah berbuka.

time waits for no man. betul, memang betul. aku dengan kau, kau dengan dia, dia dengan mereka, mereka dengan semua umat manusia sama. masa yang kita ada sama. tak payah nak dengki dengki.

well, ekceli aku nak motivate diri sendiri. inilah natijahnya, cuti dah dua minggu. harini baru nak susun jadual sem 2. berpinar pinar jugak lah nak menyusunnya. haritu berlagak bukan main. alah, setakat susun jadual. sambil lepak makan kuaci tengok shin chan esok boleh susun. ambik kau.

Thursday, September 22, 2011

aneka aura.


dua tiga hari lagi, mulalah 'aura malas balik' ke udara. tengok muka mak macam tau tau je aku akan protes lagi bila cakap cuti dah nak habis. mulalah mengamuk satu rumah. itu tak kena, ini tak kena. mulalah demand nak makan macam macam. pendek kata, semua isi rumah, sila berikan full attention pada aku sorang je. haa, mintak peha biru ada. mau kena pulas dengan mak.

satu. malas nak berkemas.
dua. malas nak naik ETS.
tiga. malas nak memunggah barang.
empat. malas nak susun jadual sem dua. sem dua?

wah wah, banyak betul malas. tukar pulak. sayu

lima. sayu nak tinggalkan family [anak mak]
enam. sayu nak tinggalkan masakan mak [tandaseru]
tujuh. sayu nak tinggalkan katil [lagi tandaseru]
lapan. sayu nak masuk sem dua. sem dua?

cukup cukup sayu. habis airmata aku. aaaaaa sokmo macam ni. bersemangatlah! cepetan lah ke udara 'aura back-to-uni' wooiiii. curi tulang saje. cehh

dan kau SEM DUA, sila lah berbaik baik dengan aku. cukup lah sem satu dengan empat subjek. nampak sikit walhal dalam empat tu, lagi dua puluh topik muncul. dalam dua puluh tu, lagi entah berapa banyak anak anak topik muncul. sem dua lima benda nak kena belaja. dilipat lipat gandakan jadi berapa dah tu? ahh takmau pikir. kelak, kena hadap, kena hadam.

sekian toceh.

Sunday, September 18, 2011

hati cuma satu. akan jatuh sekali. sekali sampai mati.


dah lama aku ikat lidahnya hati
aku biar ia kelu tiada menjerit
aku biar ia derita tiada mengungkit
hati ada bisik
tiada aku dengar
hati ada pekik
lalu jiwa aku pekakkan

hati cuma satu
belum jatuh maka jangan
sampai saat tibanya waktu
satu nama terisi
satu nama itulah yang muat cuma

tiada hati untuk disewa
tiada hati untuk dibeli
tiada jiwa untuk dicarik
untukmu nanti
untukmu kelak
mahligai indah aku sedia
percuma
bukan disewa
bukan dibeli
bukan dimiliki
tapi anugerah untuk kamu

Saturday, September 17, 2011

episod makan.


kepak kepak kebung kebung
kepak kepak kebung kebung
kepak kepak kebung kebung

hari ni marathon kenduri kawen. ramai pulak kawen harini. aku tumpang senyum, tumpang suka, tumpang gembira. pasaipa? haaa pasai nasik kenduri lah. sedap sedap sedap. hari ni bapak aku tewas. bapak menyerah kalah untuk kenduri yang ketiga. dia tak hadap nasik dah. makan tapai saje. berbanding anak dara dia ni, tiga kenduri, tiga pinggan nasik lah. wajib lah kan. lain kenduri lain menu kan kan kan?

kenduri satu - menu dia yang paling sedap adalah pecal. jawa mari. mak, febret ai tuu ~

kenduri dua - menu biasa biasa je tapi boleh tahan la sedap. sambal belacan dia, pergh.

kenduri tiga - mula mula macam taknak makan. tengok menu klate, mana boleh lepas. nasik dia sedappp. nampak sangat orang kelantan masak, nasik je pun dah sedap. dengan gulai kawah. waaa rasa macam makan kenduri rumah mek <3

haih, malam ni dua lagi open house. taktau la nak redah ke taknak. macam macam dah makan harini. tolong lah, jangan buat majlis serentak boleh tak? kang esok esok dah tak dapat makan kenduri. hihi.



Friday, September 16, 2011

menara jagung lagi.


hoihh rindu gila aweks aweks VHR. well dah rindu kenalah jumpa. dah jumpa kenalah kongsi aneka cerita. dah cerita kenalah saling respon each other. dah respon kenalah saling gelak. well, tadi sesi saling nangis takde. semua tengah mood ceria gembira. lama pulak tak jumpa. weeee

meet syahirah mahyat @ kl central. tunggu dia agak lama ya. memang 7kali jugak la aku tawaf kl central tuh. dengan manusia berasak. line beli tiket bukan main panjang. nasib baik aku hangkut TnG. kalau tak, aku patah balik. takmau lah seksa diri berdiri lama tunggu tiket. sampai je anak encik mahyat, mula la drama tempatan. apelagi, tak segan silu dah lari peluk peluk. hoih malu jugak bila teringat.

meet shira, tya dengan mon @ klcc. woaa serius seronok. makan makan. movie lah yang lawaknya. cerita tak rancang. cerita best ofkos lah penuh kan. cuti umum pulak. so aci redah lah masuk pi tengok CONTAGION. haaa memang tahap membatu lah dalam wayang tu. nak gelak rasa tak lawak, nak nangis rasa tak sedih, nak tutup mata rasa tak seram, nak jerit rasa tak terkejut. haih. bunyi kunyah popcorn je lah. haha.

suppose jalan dengan nazz jugak. tapi selisih kejap, cadang nak jumpa balik. lepas tu jalan jalan, mak call kata dah ada depan klcc. nak tak nak kena menapak keluar, balik rumah. takpe, dah lepas rindu. weee tak payah berasak dalam lrt. seronok seronok.

nah layan gambar. mengantuk sudah. plus, nak kumpul energy marathon kamen rider. weeee :)

. shira . den . tya . mon .

abaikan aksi terlebih happy di atas

double couple. haha.

. mon . yett . shira . [bakal dipos ke mozambique]

tabik hormat

nasi ayam dia seciput je kan. aku pulang dalam kelaparan

megah gila muka masing masing

gambar adalah dikebas dari fesbuk cik syahirah mahyat


Tuesday, September 13, 2011

kamen rider fourze.


kamen rider ooo dah tamat di jepun. sob sob sob. sangat menyedihkan. aku tak habis tengok lagi. tapi takpe, fie dah habis download. maka boleh je mintak bila bila masa dan mula marathon tengok semua sekali gus. balas dendam habis exam kan. goukaiger belum tamat. tapi same case. lama tak hadap. boleh laa rembat sekali.

hoyehh, dah tengok dua episod siri kamen rider terbaru. omegi! aku sangat teruja! KAMEN RIDER FOURZE! baru tengok dua episod dah jatuh cinta. lawak. awek comel tahap senyum sampai telinga. hero lucu tahap tengok muka dia pun boleh cair anak mata [ok hiperbola].

hmm, memandangkan kat jepun pun baru episod dua, aku sibuk sibuk desak fie nak tengok episod tiga. padahal keluar pun belum. waaaa lepas ni banyak miss lagi. cis cis.

rilek, bertenang, tak lari gunung dikejar. sooner or later habis jugak. muahaha. evil spirit ke udara. ada jugak yang aku layan cerita anak-anak riang sampai tak tidur malam ni kang. hihi.


haha tak matang betul. lepas henshin buat gaya aneh ni <3

image

AWESOMEEEEE! [tak pernah terpikir impian macam ni]

image

haha dia pulak ajar macam mana nak henshin. KAWAIII <3

Monday, September 12, 2011

mana rakanku pergi?


hari berlalu. sunyi. semakin sunyi. sepi. kian sepi. tiada yang menghibur. lemau. lemau lemau. bercakap sepatah. noktah. sepatah lagi. noktah. dan deretan noktah mengikut. petanda sepi.

hari dulu. penuh tawa. bingit. penuh debar. jantung kembang kuncup. hati degup laju. tangan sejuk beku. suka bila suka. duka pun suka.

ke mana rakanku pergi?

Saturday, September 10, 2011

selamat datang kebahagiaan :)


hoyeh, dah boleh joget joget seperti sedia kala. dah boleh senyum lebar sampai telinga. selamat tinggal kertas putih sekalian. moga pandai pandai kau bodek lecturer bagi markah lebih di kemudian hari ya kertas putih.

esok balik. tak boleh nak kecoh sangat. setakat cuti 2minggu. makan tidur makan tidur dah habis pun 2minggu. lepas tu masuk sem baru. wah wah wah laju betul. rasa macam baru semalam tercampak di bumi tronoh ni. rasa macam baru semalam protes itu ini itu ini. haih,

tahun depan kang tak sedar diri pulak dah masuk degree. wooaa sangat menakutkan. hempas pulas menelaah malam tadi. boleh lah sambung sorong bantal lepas ni. takde la rasa bersalah sangat kan. selama ni tidur malam mimpi aneka formula. lepas ni boleh la mimpi abang SRK ke, uhuk uhuk.


Wednesday, September 7, 2011

SYAHIRAH MAHYAT, sini kejap.


SYAHIRAH MAHYAT!

kau mengejek aku kan,

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
aku manusia, belum naik hantu lagi. ngeh ngeh ngeh.


Tuesday, September 6, 2011

tak boleh susah lagi lah?


lebih baik balik rumah
balik jadi suri rumah
tak payah susah susah
jumpa paper payah payah

mak, baik nikahkan aje anak dara mak ni

.hipertensi dah datang.

Saturday, September 3, 2011

kau raksasa.


pergi raksasaku pergi
layangkan perkasamu
bingit telingaku
mendengar pekik amarahmu

mari raksasaku mari
layangkan perasaanmu
rindu hatiku
mendengar bait bicaramu

lari raksasaku lari
layangkan kentalmu
hancur jiwaku
mendengar kata dustamu

ke mari lagi ke sini raksasaku
dan jangan pergi lagi
nanti kau tiada
dengan siapa aku berperang kan?


jangan menangis sayang.


sedu sedan sang sahabat
menghadirkan sebuah rasa
rasa yang membinasa
rasa yang berbaur kecewa
mengapa engkau menangis?

menyedihkan.
mengapa aku tak erti bahasa matamu?
mengapa aku tak erti rayuan lesumu?
mengapa aku tak erti jeritan jantungmu?

walhal aku ini sahabat
walhal dahulu aku janji
aku janji aku setia di sisi
saat kamu suka
saat kamu duka
namun mengapa kau menangis sendiri?
mengapa aku membiarkan kamu?
sedang aku disibukkan urusan dunia
aku malu sahabatku
malu berdepan kamu.


Thursday, September 1, 2011

bukit kolonial.


harini panasla. kata aku. yelah. kata mak. aah la. kata bapak. hmm panas. kata abang. jom fraser's hill! kata putus.

lepas menjalani jalan liku liku. hoih pening pening.

puan emak dan cik anak mula senyum senyum

dan akhir sekali, wajiblah tepek muka tuan rumah yang makin ligat gondol lemak sana sini

sekian, wabilahitaufik walhidayah, jangan merempit, jangan buat jenayah!







Wednesday, August 31, 2011

i like u banyak banyak, boleh?

dia ni style gila kott. kretip habis. aku sukaaaaaa! siapa dah tengok, mari tengok lagi. belum tengok, sila la sila. ngeh2.




Tuesday, August 30, 2011

salam aidilfitri.


salam aidilfitri.

aidilfitri tahun ni, err mendukacitakan. masing2 takde mood nak beraya especially mak. gara2 kawan beliau yg ditimpa musibah, mak pun turut terpukul sebagai orang terdekat. yeah tabik mak. sahabat sejati. sahabat menangis, dia turut menangis. sedaya upaya mak tenteramkan sahabatnya. tabik mak sekali lagi. tabik bapak jugak. sokong mak dari belakang. tabik tabik.

berbalik kepada cerita raya, raya KL memang tak seseronok raya klate kan. takde kanak2 pengarang jantung aku sekalian, takde mek, takde kambing nak beraya sama. hmm, macam biasa terjah rumah tok sedara di semenyih. ternyata rumahnya jugak tak meriah macam tahun sebelum ni. tak ramai sedara bertandang. dan ternyata mereka pun sedang dirundung duka.


raya pertama takde foto raya. yang banyaknya gambar pose-gila-kamera aku aje lah. dah masing2 muka seposen dua, aku sorang muka tak sedar diri nak final exam. hmm, takpe raya kedua aku cuba tarik mereka semua bergambar gambaran. hehe.

harini saja aku dah makan 2 round ketupat di rumah, 2 round soto, 1 round rendang, 1 round mihun sup, beberapa round yong tau fu, pizza - pepperoni dan hawaiian chicken serta kuih muih. wahhh gila punya perut. bila renung2 balik, aku pun terkejut. tahun depan insaf taknak buat dah. ngeh2.

dah nampak masa depan kan kan kan? haha.

ni ha, yang paling kuat makan harini. sila larikan diri dari makhluk asing ni!

Monday, August 29, 2011

ampun beribu ribu ampun.


di sini hari ini, ops lipat ketupat telah berjalan dengan lancarnya. begitu juga dengan ops menggulai. malangnya, ops merendang ayam hanya akan berjalan keesokan harinya. ohh tidak seperti biasa, tahun ni aku tak dapat menjamah ketupat dan rendang ayam pada malam raya. kenapa oh kenapa?

gara2 sibuknya mak, busynya-lah-sangat bapak, dan terlampau-busy-lah sangat abang aku, maka esok pagi baru rebus ketupat, baru bikin rendang. warghhhhh, pathetic gila. aku dah termimpi mimpikan si rendang, tapi itu yang belum ada. sabar sabar, sooner or later dia mai jugak dalam perut. sabar ya. sabar.

maka pada tahun ini, julung2 kalinya aku jadi tutor tak berbayar kepada fie yg kononnya dah hilang ingatan macam mana nak anyam ketupat. cehh, padahal pemalesssss. aku dengan kuasa diktator menyergah dia yang bersenang lenang dalam bilik bersama desktop barunya. ah, saja bikin hati aku letup letup. lepas diterjah beberapa kali, tau pun nak mengalah. hehe esok nak kena mintak maap banyak2 dengan dia ni, sukasuki ngumpat kat sini.

baiklah, sempena dengan raya yang dah selamat diumumkan tadi, saya [dengan penuh kesopanan dan kejituan] ingin mengucapkan selamat menyambut aidilfitri. maaf zahir dan batin. ampunnnnn andai kasar saya berbahasa. ngeh2. bak kata sahabat den, muka legend hati kiut. ngeh2.

nah! tatap gambar ketupat ni sepuasnya. siapa nak makan ketupat ayam ni, datang rumah aku. setakat ni aku reti bikin ketupat bawang dengan pasar je, yang ayam tu fail lagi.

Saturday, August 27, 2011

here i am, once again.


assalamualaikum.

hoyeh, aku kembali. berabad jugak tak hapdet blog. ok ini hiperbola semata-mata. gara2 sistem yang kacau bilau, sukacita dimaklumkan blog aku telah diterjah masuk para anon yang hakikinya siswa siswi UTP. sukacita dimaklumkan juga, 2 entri sebelum ini yang bertulis WAS HERE dan UTPBEST, bukan hasil tangan aku, melainkan para anon tersebut.

bukan salah mereka pun ekceli. aku pun ikut ikutan terjah masuk blog orang. tapi tak hingin pulak nak ber-was here bagai. uhuk uhuk.

dan sekarang, aku sedang bersenang lenang di rumah, menikmati santapan berbuka yang maha enak hasil air tangan mak, dan seronok bermanja manjaan dengan keluarga tercinta. berbekalkan buku buku tebal, aku selamat sampai ke rumah dua hari lalu. ulangan, berbekalkan buku buku tebal. ahhhhh, mendukacitakan.

aku perlu memaksimumkan usaha dan menyalurkan kuasa GIGA untuk final exam. hangkut jengkaut nak kaut 40% markah final exam dicampur dengan 60% markah coursework dan test selama ni. sedangkan yang 60% tu dah tinggal saki baki, impian dapat full 40% tu haruslah setinggi gunung fuji.

ke hadapan hipertensi, kau rilek rilek dulu. lepas aku layan rendang, ketupat semua, baru kau datang balik. boleh?

Sunday, August 14, 2011

Was Here

UTPbest!

#utpbest

sini memang penuh dengan hackers ke?

serius menakutkan.

sebelum aku sampai ke dashboard aku, aku bukak blogger.com . expectation aku, mestilah keluar ruang untuk sign in kan. tapi yang keluarnya bukan sign in. tapi dashboard makhluk asing yang aku tak kenal. tak terkejut pulak aku. apa jadah nih?

maka aku view blog makhluk asing tersebut. lebih mengejutkan, bila aku kembali ke dashboard, dah bertukar jadi profile orang lain pulak. another makhluk asing yang aku tak kenal. jadi aku ulang langkah sama. aku view profile dan seterusnya tekan dashboard balik. lagi sorang makhluk asing keluar. woaaaah, ape nih ape nih ape nih?

maka aku cuba la klik edit post pada dashboard unknown itu tadi. bukan nak hack, nak test. kalau boleh, memang lepas ni aku terus tutup la akaun blogger aku. parah la kalau orang lain boleh bukak sukasuki macam ni. aku tekan, tapi mujur yang keluar petak sign in. maka aku terus log masuk.

yang lagi aneh, bila aku dah sign in, aku tekan dashboard sekali lagi, dah dashboard orang lain pulak keluar. cis, pengkhianat betul. klik klik klik banyak kali baru keluar balik dashboard aku. berjoget jantung aku macam ni.

selongkar punya selongkar, aneka dashboard yang aku dah bukak tanpa rela tu semuanya budak UTP punya. ni memang ada la hacker dah tumbuh tanduk ni. sini memang belambak la hackers yang takde kerja gamaknya, semak semakkan diri pedajal orang. cis cis cis.

lepas aku habis taip benda alah ni, ada orang komen entri before ni, kata dia access dashboard aku. wah wah! apa semua ni?

buat masa ni aku stop kejap bukak blog. balik rumah kang aku bukak balik. adios people.

jangan rindu aku blog ~ :)

Monday, August 8, 2011

surat berantai.


ke hadapan PENAT,

sudikah kau berdamping dengan aku lagi menjelang beberapa minggu mendatang? sudikah kau menemani hari hari terakhirku sebelum datangnya SUKACITA pada tanggal 27/8 apabila aku mula melangkah keluar dan pulang ke rumah tercinta? sudikah kau masih bersama dengan aku pada tanggal tersebut saat bahu aku memikul bagasi? sudi ke tidak?

ke hadapan OTAK,

sudikah kau terima belasan bab lagi minggu ini untuk ku bawa kau berperang? sudikah kau segarkan diri di tengah malam menemani aku terkumat-kamit menelaah? sudikah kau dibebani aneka soalan membunuh menjelang hari yang mendatang? sudikah kau bantu aku lulus dengan cemerlang? sudi ke tidak?

ke hadapan MATA,

sudikah kau berjaga pagi petang siang malam tanpa sedikit keluhan? sudikah kau sentiasa segar tatkala katil empuk memanggil kamu? sudikah kau baca lagi nota-nota cacingan yang aku cakar sekian hari? sudikah kau dipakaikan lensa akibat pandanganmu yang semakin kabur? sudi ke tidak?

PENAT, OTAK dan MATA. tolong reply ASAP!

ikhlas dari yang mencintaimu, cik sengsara yang semakin kuat mengeluh.

[balik balik tulis surat en. bila la aku pulak nak dapat surat ni? muahaha]

Sunday, August 7, 2011

surat cinta.


ke hadapan insan-insan yang ku cintai, rindui dan manjai.

marilah mari ke sini. ambik esaimen aku sorang satu tolong siapkan. ambik test aku sorang satu tolong jawabkan. ambik skrip drama aku sorang satu tolong hapalkan. ambik ambik ambik.

mula melaung : MAK, NAK BALIK! !

Thursday, August 4, 2011

ruang selesa.


saat ini aku berada di ruang paling selesa di utp. tiada ruang yang lebih selesa dari ruang ini di utp. walau jasadku di kelas, hatiku tetap teringatkan ruang paling selesa ini. andai saja ruang ini mampu aku bawa ke mana-mana, sudah pasti akan kubawa. sesungguhnya ruang ini menjadi penadah tangisku. menjadi saksi gelak tawaku. menjadi penonton aksi protes besar-besaranku. menjadi kawasan longgokan notaku. menjadi medan sepahan esaimenku.

memberontak jiwa setiap kali meninggalkan ruang ini.

menjerit sanubari setiap pagi.

sungguh aku cinta kamu.

hai katilku <3

Monday, August 1, 2011

ramadhan al murtabak ??


ramadhan al mubarak, bukan ramadhan al murtabak.

maka diingatkan bulan mulia ini bukanlah bulan di mana kaki melangkah pantas ke bazar ramadhan tapi mula longlai saat diajak bertarawih. bukan juga bulan di mana perut bersuka ria menikmati muatan lebih tatkala azan maghrib berkumandang. bukan juga bulan di mana siang hari menjadi sangat tak produktif dan hanya dipenuhi dengan berenang-renang di atas katil. hargailah sebulan penuh berkat ini sebaiknya. agar kita tak terlepas nikmatnya bercinta dengan yang namanya ramadhan.

ahlan wasahlan ya ramadhan :)

Thursday, July 28, 2011

serabut fius.


rilek sehari dua. tengok rumet buat report itu ini. aku senang lenang goyang kaki. takde benda nak buat. pretend macam takde. padahal segunung esaimen. satu hari rumet bertanya, 'senang kan jadi kau. rilek takde keje'. aku bukan apa, malas bawak hipertensi bawak balik bilik. kang kau pecah otak, aku pecah kepala, tak ke haru? aku tak boleh gelabah. kau dengan aku ibarat angin dan air. biar kau bergerak laju bak angin bertiup. biar aku setenang air di tasik utp. baru saling melengkapi.

lambakan esaimen kembali datang terpa aku. aku cuba tepis. aku cuba elak. malang tidak berbau. sepandai pandai aku mengelak, akhirnya terkena jugak tempiasnya. cis.

Sunday, July 24, 2011

takungan di mata.


melihat orang menangis. yang menangis itu kawan. takkan aku duduk diam. takkan aku jadi tugu negara. takkan aku senyum. takkan aku gelak. tentu aku buat sesuatu. tentu aku nak tolong.

jadi aku pegang bahunya. aku usap kepalanya. aku tenangkan dia. aku biarkan dia menangis. aku diam tak bertanya apa. lalu dia mulai reda. dan aku mula bertanya. lalu dia mula bercerita. dan aku kembali diam. diam mencari solusi. sedang aku tak pakar cari solusi.

kemudian masalah dirungkai. dia kembali tersenyum. aku lari ke sudut asal. aku senyum. dia dah kembali. aku gembira. dia gembira. masing-masing tertawa. kita kembali menjadi kita. aku suka.

kenapa kau menangis? bukan itu persoalaannya. persoalannya sudikah kau seka air matanya?

Thursday, July 21, 2011

ruski ganti nasi.

ahhh perut. malam malam macam ni kau menjerit. malam malam macam ni kau demand lebih. siapa nak supply? jenguk loker memang banyak stok lagi. ruski ada berpaket2 lagi. jacobs satu bekas lagi. twisties lebih lima plastik lagi. dalam banyak2 bahan, nasik jugak kau demand-kan. cis. tahan sampai esok memang naya. esok niat nak puasa. andai malam ni sahur gigit biskut, esok memang derita perut. apa nak buat ni? patut ke aku telan ruski malam ni?

Friday, July 15, 2011

yang aku cari.


sesekali aku pandang ke langit.
ternyata banyak sekali bintang.
aku cari bintang paling terang.
lalu aku terjumpa.
tapi aku musykil
adakah itu bintang yang paling terang?
jadi aku terus mencari lagi.
sampai aku jumpa.
dan aku masih juga tidak berpuas hati.
sampai bila aku kan terus mencari?
sampai semua bintang pergi.
ternyata mentari yang aku temui.


Friday, July 8, 2011

dah ada kekasih ke?


hari ni aku ke rumah kawanbaik mak aku. soalan pertama yang beliau tanya adalah: dah ada kekasih ke? maka berdekah-dekah tawa menyusuri segenap jiwa sedang hakikatnya aku tersipu-sipu malu depan yang bertanya. serius aku malu. malu. malu. malu. malu. dan malu.

dalam banyak2 soalan, sangat tak wajarlah tanya aku soalan maut macam tu. sedang hati aku jangankan taman, belukar pun takde. hutan belantara ada. hoyeh saat tu mak aku cuma mampu menyatakan yang anak daranya buat masa ini dan 4tahun kemudiannya hanya boleh fokus pada segulung ijazah dan bukannya segulung sijil nikah. kemudian senyum aku kembali mekar.

lama tak melawat rumah kawan2 mak, mereka kira aku dah dewasa. hoyeh, matang sangat lah muka aku ni kan. sampai si vijay pun sukasuki arah aku pegang watak mak dalam projek drama. cis cis cis.

serius-ly kapasiti otak aku tak mampu menanggung beban memikirkan hal2 kekasih, nikah kawen dan yang sama waktu dengannya. haih. susah jugak kan jadi aku.



Wednesday, July 6, 2011

bergembiralah, i'm home!


pertama kali naik ETS menyaksikan adegan tidur yang lena. dua jam setengah perjalanan, majoriti masa terisi dengan tidur tidur dan tidur. sampaikan ada yang tanya kawan aku, 'kawan kau ni memang suka tidur ke hape?' ok honestly aku dengar perbualan mereka. tapi terpaksa abaikan. sebab sayangkan tidur.

ETS tak selaju yang aku sangkakan. adakala ia tetap berperangai seperti KTM biasa. contohnya speed yang tak tentu hala, sistem elektrik yang tak se-efisien mana. mujur ada seat yang lebih selesa dan tak perlu rebut rebut macam KTM biasa. teringat kenangan berdiri dalam KTM seremban-kl sentral dahulu kala.

enough dengan complaining yang taktau noktahnya mana, maka hati sangat sukacita pada saat dan detik ini sebab jasad dah kembali berenang renang atas katil yang kucintai, rindui dan manjai. hoyeh, berborak sakan dengan ibu bapa adalah sangat seronok bila lama tak duduk semeja. mak kata, rumah sunyi sepi tanpa aku. sedang fie buat hal sendiri dalam sarang dia, takde siapa nak hiburkan hati mak dan bapak.

dear parents, from this while, bergembiralah cause i'm home! [walaupun cuma empat hari]

Saturday, July 2, 2011

sbpi jempol.


sepanjang terpenjara di sbpi jempol dahulu kala. hidup bukan macam dalam penjara pudu sangat. cuma kadang berhiperbola balik rumah cerita dekat mak kononnya sengsara. saja meraih simpati. sedang hidup berbahagia di sana. hihi malu nak mengaku, rindulah jempul jambul. haha.


sidang redaksi alqalam 2009

playing around with DSLR sekolah

gelanggang ini menyaksikan detik bersejarah pertama kali memegang raket tenis.

beberapa jam sebelum aku dipaksa ke pentas berduet memori daun pisang bersama cikgu zaki. [hi tea tariq]

a day with students of sapporo high school, japan

membawa kamera ke tapak perhimpunan - aktiviti wajib

mafia of TZ4 2009

jamuan bakar dan makan IVHR 2009 di ceruk astaka

aktiviti mingguan- rollcall bersama geng pening lalat

few days before spm - masih ceria gembira bersantai bersama teacher wahid

percutian 3h2m di melaka berbekalkan buku buku

parti liar dorm TZ4 2010

cabaran mendaki gunung negeri sembilan. menanggung kekalahan lumba daki dengan warga emas.

seusai spm tamat. loncat gembira

budak kantoi fly.

jamuan raya 2010 [7wonders]

kem ibadah haji. hajah 7wonders dan haji bolis

tsunami melanda kelas.

dua biru di depan: sbpi selandar . yang mengepung: sbpi jempol

kerana spm, aidiladha di jempol. lokasi: rumah teacher wahid

jelitawan redaksi alqalam 2009

[hari guru 2010] baju batik yang dah mula berbelacan

persatuan sayap kanan bangunan akademik sbpi jempol.


Thursday, June 30, 2011

hilang fokus.


test calculus selamat dijawab.
esaimen calculus selamat dihantar.
ilmu economics belum cukup dihadam.
ilmu business belum cukup ditelan.
aura cuti dah mula ke udar.
ah, aku hilang fokus.

[yeah memang hilang fokus. aku baru perasan typing error atas tuh. 'udara' bukan 'udar', sekian harap maklum]

Monday, June 27, 2011

menghitung hari.


maka, setelah sebulan lebih terperap di sini, sebulan lebih tak balik rumah, baru minggu ni jiwa menggedik nak feeling feeling. homesick lah, ingat rumah lah, rasa dah lama tak kena buli dengan fie lah, rindu masakan mak lah, rindu bilik lah, dan yang seangkatan tentera dengannya.

punca? yeah tidak lain dan tidak bukan, jiwa dah mula sengsara dengan segala bebanan esaimen, dengan test1 yang berkuasa kuda berlari ke mari, dengan fakta minggu depan cuti sem pun bermula, muahaha. sebut cuti sem, dengar macam lama sangat je kan. empat hari cuma. ulangan, CUMA empat hari, EMPAT HARI!

sangat tak seronok. orang lain cuti sem boleh pusing satu dunia. aku cuti sem, aha dah boleh bayang dah aktiviti harian setakat empat hari tu. memang terperap kat rumah, meluangkan masa berharga bersama keluarga tercinta, dibuli fie, dan kalau bernasib baik, mak ajak shopping ke? ehem, moga moga bila balik nanti, mak dalam mood nak sopping sopping. weee ~

haih tak sabar nak balik. sekian toceh, aku nak menghitung hari.

Saturday, June 25, 2011

berilah rohanimu makanan.


kita rajin memberi perut makan,
pagi petang siang malam,
perut peroleh kenikmatan,
kelazatan, kesedapan,
penuh terisi makanan.

kita rajin memberi minda makan,
pagi petang siang malam,
menghadap buku,
menghadam ilmu,
minda penuh pengetahuan.

namun rajinkah kita memberi rohani makanan?
yang wajib kita tinggalkan,
yang sunat kita abaikan,
alQuran kita saluti habuk,
majlis ilmu kita jauhi,
rohani kita kosong,
rohani kita kelaparan,
lengkapkah hidup kita?
katanya Islam,
namun benarkah Islam kita?
atau Islam hanya pada nama?

wallahualam.

[diri kita kena sentiasa ada yang ingatkan. kerana manusia mudah lupa. keluarga dah jauh, moga bebelan akal dan minda sentiasa ada untuk mendidik rohani]

Friday, June 24, 2011

cukup.


cermin itu pecah.
berkecai.

kepala itu dihantuk.
sakit.

hati itu terbelah.
berdarah.

cukup.

Tuesday, June 21, 2011

si sugul ke kelas.


semalam aku sangat sugul. macam mayat bergerak menuju kelas. jalan terumbang-ambing. darjah keceriaan menurun dengan drastik. pertama kali berani lelap dalam kelas. since aku sampai sini, semalam lelap paling kritikal. yes, tindakan berani mati. tertinggal satu part ibarat hilang 10% markah final exam. paling mudarat bila aku mula layu masa kelas pre calculus. tulisan yang dulunya sebulat-bulat ikan buntal mula mencacing dengan jayanya. henpon yang dibeli abang dengan duit mak dua bulan lalu tambah calar. gara2 lelap masa berdiri tepi longkang. maka terhempas si henpon dengan jayanya. mujur longkang takde air. kalau tak, meroyan seminggu.

harini aku selak nota pre calculus yang disalin dalam lelap. yeah, memang cacing. otak tak mampu interpret apa yang aku tulis. serius tak menggembirakan. tak sampai hati nak padan mukakan diri sendiri.

kuiz economics tadi - sungguh menyanyat hati. soalan tiga = killer question. soalan empat = bikin aku menangis. itu yang lecturer cakap. hasilnya? entah. tunggu keputusan baru aku berani komen. lepas satu beban. balik bilik rasa lebih tenang. nak terjah belog pun tak rasa bersalah sangat macam semalam, macam kelmarin.

hoyeh minggu depan test1 pre calculus. ok bye, aku nak pergi interpret cacingan yang bersepah dalam nota calculus. sekian toceh!

Friday, June 17, 2011

dalam pekatnya malam.


assalamualaikum.

aktiviti: tak lain dan tak bukan hadap esaimen yang bertimbun.

current song: big girls don't cry

surprise: esok kuiz pre calculus dan aku sangat tekun menelaah. [hopefully]

pentadbiran perut: sedikit huru hara. makanan bukak puasa dah dihadam dengan jayanya. maka sekarang dah mula lapar balik.

mata: mula kuyu kuyu. [rasa nak stapler dengan kening]

bantal dan katil: mula memanggil manggil.

meja belajar: mula halau halau.

kerusi: semakin tak sedap diduduki.

konklusi: selamat malam. aku nak ke bulan :)

Tuesday, June 14, 2011

haih sini sini.

almost 1 month dah aku bertapa bukan di gua bukan di gunung melainkan di bumi tronoh, perak darul ridzuan. tak pernah terlintas ingin ke utara, tak pernah terlintas ingin ke selatan melainkan ingin setia bawah ketiak mak hanya di selangor. namun yang merancang aku, yang menentukan bukan aku melainkan Dia. umur enambelas dilempar ke negeri9. umur lapanbelas, sini lah aku dilempar. hoyeh, melompat kegirangan fie di rumah tiada siapa nak berebut lauk pauk febret airtangan mak lagi. cis, yang abang setia bawah ketiak mak dari kecik sampai besar. yang adik dilempar lempar selatan utara. okeh, balik cuti sem aku buat tunjuk perasaan besar besaran.

sukacita dimaklumkan kebanjiran esaimen yang melanda sudah mencapai tahap maksima. masa masa yang ada diluangkan bersama tebalnya oh buku buku yang merajai segenap ruang kamar. tangan semakin tak terdaya menekan punat mesin kira yang meminta ruang rehat. lidah semakin lancar menuturkan bahasa-bonda-justin bieber yang adakalanya menggelikan lelangit.

hoyeh, aku masih normal! sekian laporan, toceh!

Sunday, June 12, 2011

bebelan jiwa.


mengekori yang baik baik, tak selalu kita seharum bunga bunga. selalu saja kita dicampak tahi, dibaling batu, diterjah amarah, dicaci maki, dihambur fitnah. bukan kita bermaksiatan di lorong lorong gelap. bukan kita berpeleseran di tempat tempat hina. cuma menyebar risalah kebaikan. itupun kita dihina. wah begini rupanya corak dunia akhir zaman.

berpuluh malah beratus kali aku menyebut, susah puaskan hati semua umat manusia. maka abaikan. usah dipuaskan hati mereka, sampai bila bila pun manusia takkan puas. mengajak orang ke majlis makan pun susah, inikan pula mengajak melakukan kebaikan.

ya, bumi memang sebulat tembikai. dan para ulat semakin ligat menghancurkan tekstur dan rasa tembikai. dunia perlukan pesticide. anyone?

Thursday, June 9, 2011

esok sangat seronok :)


esok sangat seronok.
sebab esok mak datang.
esok bapak datang.
esok fie datang.
esok mak bawak nasik dari rumah.
esok mak bawak lauk dari dapur rumah.
esok mak bawak air tangan mak.
esok bapak bawak seguni makanan.
esok bapak bawak taro aku yang tertinggal.
esok bapak bawak mak dan fie.
esok fie bawak siri kamenrider dan goukaiger.
esok fie bawak lambakan cerita korea.
esok fie bawak printer.

tak dapat balik rumah takpe,
isi rumah mai datang cari aku.
hoyeh!



Monday, June 6, 2011

beku jiwa.

atas katil itu. bersama telefon itu. aku senyum senyum sendiri. dengan tekun aku mendengar. celoteh sang sahabat. punya masalah berbakul bertimbun. bukan senyum mengejek. bukan senyum gembira. senyum kenang dia. dia yang jelas tak matangnya. menelaah masalah yang disayanginya. merujuk si bukan pakar cinta.

atas katil ini. bersama telefon ini. aku terpisat pisat sendiri. terkedu dengan berjuta sikap. terkoyak hati dengan dinginnya sahabat. tatkala aku sepi. ternyata dia lebih sepi. sepi dari yang disayanginya. sepi dari permata yang diagungkannya. ya tak salah dia ingin bersendiri. tapi aku benci dia lari dari realiti. tapi aku perit melihat keringnya hati dia. aku jadi sakit melihat kecamuknya emosi dia.

[aku jadi gila] [pentadbiran jiwa dah huru hara] [terimakasih kawan]

Sunday, June 5, 2011

oops i did it again


aku: hai samdol! [dengan ceria dan penuh keyakinan]
badigol: sejak bila nama aku samdol?
aku: eh habis nama kau?
badigol: b-a ba, d-i di, g-o-l gol, badigol!
aku: ok serius-ly, I AM SO SORRY! [tersipu sipu]

*common case. selalu berlaku. akibat banyak sangat makan semut. cis.*



Thursday, June 2, 2011

lambakan tugas.


esok cuti. maka berpusu pusu umat manusia rajinkan diri balik kampung halaman. aku? lupakan hasrat nak balik rumah. mak tak bagi. berbekalkan fakta baru dua minggu dok sini, memang sengaja cari pasal lah kalau merengek rengek nak balik. mak kata bukan tak rindu, cuma nak lemak maniskan lagi rasa rindu. lama lama pisah baru best bila jumpa. jejak kasih guabatu-tronoh.

ekceli rumet pun tak balik. sebab tu dengan beraninya tak balik sama. jiran jiran semua dah lenyap. mungkin ada yang dah sedap landing atas katil masing2 dalam bilik masing2, ada yang tengah enak jilat jari santap masakan bonda, ada yang tengah bantai joget2 satu rumah ke, siapa tau. aku buat apa? bilik dah banjir dengan lambakan assignment, mana perginya hasrat untuk tidur lebih masa? lupakan lupakan.

suatu ketika, senior pernah mengatakan, 'pentingkan perkara yang terpenting daripada perkara yang penting, kerana perkara yang terpenting itu adalah lebih penting daripada perkara yang penting'. yeah mari mula mengaplikasi.

oke, mari rajinkan diri siapkan assignment. ketap ketip hadap belog laju je, tang assignment lemah gemalai pulak jari jemari aku menaip. cis cis cis.

sekian toceh!