geng bas sekolah

Sunday, July 24, 2011

takungan di mata.


melihat orang menangis. yang menangis itu kawan. takkan aku duduk diam. takkan aku jadi tugu negara. takkan aku senyum. takkan aku gelak. tentu aku buat sesuatu. tentu aku nak tolong.

jadi aku pegang bahunya. aku usap kepalanya. aku tenangkan dia. aku biarkan dia menangis. aku diam tak bertanya apa. lalu dia mulai reda. dan aku mula bertanya. lalu dia mula bercerita. dan aku kembali diam. diam mencari solusi. sedang aku tak pakar cari solusi.

kemudian masalah dirungkai. dia kembali tersenyum. aku lari ke sudut asal. aku senyum. dia dah kembali. aku gembira. dia gembira. masing-masing tertawa. kita kembali menjadi kita. aku suka.

kenapa kau menangis? bukan itu persoalaannya. persoalannya sudikah kau seka air matanya?

15 comments:

SAYA BUKAN SAMDOL said...

anda kawan terbaik :)

SAYA BUKAN SAMDOL said...

anda kawan terbaik :)

SAYA BUKAN SAMDOL said...

anda kawan terbaik :)

SAYA BUKAN SAMDOL said...

anda kawan terbaik :)

Kapten Atok said...

wah
aku nak menangislah kalau ko ada kat belakang

cik chopu said...

bukansamdol: haha ni baru cerita dari aspek positif. kalau cerita aspek negatif, haih macam haremm la jugak

cik chopu said...

kapten atok: haha khidmat ni dikecualikan untuk kapten.

qeen.3c said...

aku nak menangis slalu laa. menangis depan kau. boleh tak? haha

cik chopu said...

qeen: amboi. ambik kesempatan. hehe

wannurfazrini said...

susah nak seka air mata tu!

cik chopu said...

wannurfazrini: haaa, kalau tak kena cara memang tambah banjir la kan

syakey said...

membe yang baik,bagus, n pandai untuk menangani masalah membe.

ni satu tips jugak untuk mereka2 yang nk pujuk rumet/membe.

;)

KURARIMMBA said...

kau ada experience kerja dengan dewan bahasa ke pustakaan ke apa ke? ayat dramatis bak ahmad idham

cik chopu said...

syakey: hihi. yg baik jadikan teladan. yg buruk jadikan sempadan. en en.

cik chopu said...

kurarimba: belum pernah. pernah terfikir nak apply. tapi rasa macam tak layak je. [kalau kau kata bak a samad said, aku bangga la sikit] hehe